Tanösvények – Természettúrák

Tanösvények, természettúrák

Harkány és térsége a Duna Dráva Nemzeti Park területén helyezkedik el. Változatos élőhelyeket ismerhet meg a szinte érintetlen vízparttól a hegyi lejtőkön keresztül a barlangokig. A zöld környezet, jó levegő felfrissíti, feltölti. Szállodánk személyzete az útvonalakról pontos tájékoztatást nyújt.

Csodabogyó tanösvény a Máriagyűdről a Szűzanya szobortól.

A máriagyűdi templom felett található Szűzanya szobortól balra turista útvonal kezdődik a Csodabogyó tanösvény érintésével. Innen indulva egy meredek emelkedőn lehet feljutni a hegytetőre. Onnan továbbhaladva egy tisztás következik pihenővel. A pihenőhelyről balra a hegygerincen kb 1 km-re kezdődik a Csodabogyó tanösvény. Tábla jelzi. A táblától balra 1-1.5 km lefele egy épített kilátó érintésével visszajutunk a máriagyűdi templomhoz. A túra hossza 4 km 2-3 óra. A túra során szép kilátás tárul délnek és megismerjük az északi oldal erdőit, élővilágát.

Kirándulás, a harkányi kilátó megtekintése

Kirándulás könnyű terepen a harkányi hegyetetőn található kilátóhoz. A kilátótól északra ellátunk Pécsig, délnek belátjuk a Dráva völgyet, átlátunk Horvátországba. Induló pont a Pécs felé vezető országúton található Tenkes Csárda parkolója. Innen Harkány felé nézve jobbra indulunk folyamatosan felfelé a hegyoldalban murvás úton a pince épületek mellett. Az autóval járható út a végén gyalogútra szűkül, turistajelzés látható. Az utat továbbra is felfelé folytatjuk. A kilátó az út elején nem látható, de hamarosan észrevesszük a hegytető legmagasabb pontján. Ha elértük, kis pihenés, fotózás után ugyanazon az úton indulunk vissza. A terep könnyűnek mondható, a parkolótól oda vissza kb: 2.5-3 km.

Drávai hajózás Drávaszabolcstól délre.

A tavaszi szezontól késő őszig heti 2-3 alkalommal indul Drávaszabolcsról a Szirén sétahajó. Az út során a hajó elhalad a kormorános sziget mellett, mely fokozottan védett terület, és mint a nevéből is kitűnik kormoránok fészkelő helye, ahol százával találhatóak a madarak. Könnyű, kellemes romantikus túra egy jó humorú kapitánnyal. Jelentkezni a szálloda recepciójánál lehet.

A hajózás ára: 1700.-Ft/fő, a gyerekár
12 éves korig 1400.-Ft

Az út hossza kb. 1.5 óra

Dráva parti Kormorános erdő tanösvény

Kelet-Dráva tájegységben Keselyősfapuszta határában a tanösvény ismerteti a Dráva árterének élővilágát. Egykori folyómedreken érjük el a folyó partját, ahonnan megtekinthető a túloldalon fészkelő nagy számú kormorán kolónia.

Utunkat Harkányból elindulva Siklós felől Mattyig folytatjuk, ott az első elágazásnál balra egy egynyomsávos aszfaltúton a Mattyi Madár Emlékparkot elhagyva Keselyősfapusztáig tehetjük meg gépjárművel. Ez kb.12 km. A településen jobbra lefordulva az utca végén lehet az autót leparkolni, és innen gyalogosan a Dráva töltésig. Itt balra indulva a töltés túloldalán tábla jelzi a tanösvény kezdetét. A táblás útjelzés során eljutunk a folyóig, ha alacsony a vízállás napozni lehet a homokos parton. A Drávában a fürdés nem engedélyezett, és igen veszélyes. Utunkat a táblás jelzést követve fojtatjuk és visszajutunk a töltésre ahol jobbra indulva találjuk meg a falu határát.

A tanösvény hossza kb. 1.5 km, útvonala könnyű. Nyári- őszi szezonban szúnyogirtó használata ajánlott.

Térkép itt letölthető

Túra a Boros-Dráva tanösvényen

A program a Mattyi Madár Emlékpark megtekintésével kezdődik, mely a hazánkban már nem fészkelő madárfajoknak gyönyörű faragványokkal állít emléket. A program Tótokföldjén, Gyűrűsfapusztán átutazva a Boros-Dráva tanösvénynél folytatódik. A résztvevők megismerhetik a drávai holtág különleges élővilágát, számos ritka és szép növényfajjal találkozhatnak (tündérfátyol, fehér tündérrózsa, ligeti szőlő), és szerencsés esetben vízimadarakat (guvat, szárcsa, törpegém) is megcsodálhatnak. Az érdeklődők egy letűnt gazdálkodási forma, a tradicionális halászat és kertészet nyomaival is találkozhatnak.

Program időtartama: 2,5 óra
Út hossza: 15 km (tanösvény: 1 km)

Térkép itt letölthető

Túra a Szársomlyó gerincén.

Villányi-hegység legmagasabb tömbje a Szársomlyó. Erőteljes kiemelkedése sajátos és igen eltérő mikroklimatikus viszonyokat hoz létre, a déli és északi oldal szubmediterrán klímaterületein botanikai ritkaságok élnek. A hegyen 75 védett növényfajt találtak, közülük 7 faj kizárólag itt fordul elő hazánkban. Ide, a fokozottan védett Szársomlyó csúcsára indít a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság heti öt alkalommal – szerdán, csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap – szakvezetéses túrát a Villányi (Nagyharsányi) Szoborparktól.

Közepesen nehéz túra köves terepen kb. oda- vissza 4 km 3 óra

Csoportoknak, egyéni turistáknak az alábbiakban megadott időpontokban van lehetőség a Szársomlyó meglátogatására.

Indulás helye, időpontja:
Villányi (Nagyharsányi) Szoborpark,
Szerda, csütörtök, péntek, szombat és vasárnap 10:00 óra. Részvételi szándékát kérem jelezze a következő telefonszámon: 20/913-7534

Részvételi díj:
felnőtt 700 Ft/fő, 18 éves korig 350 Ft/fő.

Információ:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Balogh László
Telefon: 20/913-7534

Amonitesz tanösvény
Villányi Temlplom-hegy Természetvédelmi Terület

A Villányi-hegység legkeletibb tagja, a Templom-hegy elsősorban geológiai értékeiről nevezetes. A korábban Mészhegy néven ismert terület kőbányája udvarán egyedülálló jura kori és pliocén-pleisztocén korú kőzettani értékek láthatók a sziklafalban. Az ammonitesz és gerinces maradványok több tízmillió év evolúciós történetét őrzik. A területen 1910 óta folynak geológiai kutatások, melyek során 27 új állatfajt fedeztek itt fel.

A tanösvény a Villányi Templom-hegy Természetvédelmi Területen helyezkedik el. A tanösvény önálló bejáráshoz vezetőfüzet tölthető le itt.
Az érdeklődők számos érdekességet tudhatnak meg a terület kialakulásáról, különleges geológiájáról, az itt megtalált világhírű ammonitesz-leletekről, valamint a hegy botanikai és zoológiai ritkaságairól.

Program időtartama: 1-2 óra
Túra hossza: 0,5-1 km
Helyszín: Villány, Ammonitesz tanösvény indító tábla

Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum

Harkánytól kb. 50 km-re található cseppkőbarlang és a mellette található denevér múzeum tartalmas programot kínál minden korosztálynak.

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-barlang. A víz eróziós tevékenysége által alakított formavilága következtében régebben a világ száz természeti csodája közé sorolták.

A folyamatos kutatások nyomán vált ismertté a gyalogosan, kiépített útvonalon kényelmesen megtekinthető 466 méteres főág és a három, nehezen járható mellékág. A barlang, az emberi szem számára láthatatlanul, ma is változik. Erről a járat teljes hosszában folyó patak gondoskodik.

Klímája, köszönhetően a 97%-os páratartalmú levegőnek és a benne található gyulladáscsökkentő kalcium-ionoknak a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést.

A barlang vezetéssel látogatható, az 50 perc időtartamú vezetések óránként indulnak.

Nyitva tartás
március 15-október 15.: naponta 9.00-18.00
október 16-március 14.: naponta 10.00-15.00

Az utolsó vezetés zárás előtt egy órával indul.

Belépő
felnőtt: 1000 Ft; diák, nyugdíjas: 800 Ft
kombinált jegy: felnőtt: 1100 Ft, diák, nyugdíjas: 850 Ft/fő
Nagycsaládos jegy (igazolvánnyal): 3900 Ft

7678 Abaliget, Tel.: 72/498-766

A barlang szomszédságában található Denevérmúzeum nyitva tartása:
március 15-október 15.: naponta 9.00-18.00
október 16-március 14.: naponta 10.00-15.00

Belépő
felnőtt: 450 Ft/fő; diák, nyugdíjas: 350 Ft/fő
kombinált jegy: felnőtt: 1250 Ft/fő, diák, nyugdíjas: 1000 Ft/fő
Nagycsaládos jegy (igazolvánnyal): 4500 Ft

HungaryCard elfogadóhely

2012.06.28

Fehér Gólya Múzeum Kölked

A Kölked egykori iskolaépületében berendezett Fehér Gólya Múzeumban élményt adó vezetéssel ismerhetik meg a vendégek a világ gólyáit, vándorlási útvonalaikat, táplálkozási szokásaikat, valamint betekintést nyerhetnek a gólyagyűrűzés módszereibe is. A gólya irodalmi, néprajzi vonatkozásai is megtalálhatók itt. Költési időszakban a környező villanyoszlopokon élőben is megtekinthetőek a gyönyörű madarak. A Fehér Gólya Múzeum élményt adó terepi és múzeumi oktatási programjai segítik a természeti értékek megismerését. A gyerekcsoportok számára kínált foglalkozások, programok megtalálhatóak a Fehér Gólya Múzeum honlapján: www.fehergolyamuzeum.hu.

Program időtartama: 1 óra
Helyszín: 7717 Kölked, Széchenyi u. 1.
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival vagy Mohácsról helyközi járatú autóbusszal, GPS: N45.949471 E18.710854
Elérhetőség: +36 (69) 384-208, +36 (30) 846-6020
Nyitva tartás:
Szeptember 1 – április 30.: K-Szo: 10.00-16.00
Május 1 – augusztus 31.: K-V: 9.00-17.00
Belépő (tartalmazza a szakvezetést):
felnőtt: 450 Ft/fő; 18 éves korig, nyugdíjas: 350 Ft/fő

Programajánlatok Béda-Karapancsán

A programok igény szerint választhatóak és kombinálhatóak, jelentkezés a Fehér Gólya Múzeumnál

1. Boki-Duna halászati bemutató

Ez a gyönyörű vízterület évszázadokkal ezelőtt a Duna egy túlfejlődött kanyarulata volt, mely lefűződött és ma holtágként él tovább. Mivel a Dunából csak közvetett úton és ritkán kap vizet, így a feltöltődése lassan halad előre. A halászati bemutatóhelyen 500 évet ugrunk vissza a múltba, és egy ősi vízi világba pillanthatunk be. Elődeink halfogási szokásait és eszközeit ismerhetjük meg és próbálhatjuk ki. A kifogott zsákmány elkészítése és elfogyasztása teszi emlékezetessé a nap során szerzett élményeinket.

Program időtartama: 3-4 óra
Helyszín: Boki-Duna
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival Kölked felől az erdőfűi úton haladva, Erdőfű után 1,5 km-re, vagy kerékpárral. GPS: N45.900006 E18.779894
Részvételi díj: 2900 Ft/fő

2. Szakvezetéses kenutúra a Külső-Bédán

A program során szakvezető kíséretével, kenuval járjuk be Béda-Karapancsa Tájegységben a Duna hullámterén található mellékágat, a Külső-Bédát. Ha szerencsénk van, találkozhatunk a híres és színes ártéri madárvilág képviselőivel is: barna kányákkal, szürke gémekkel, jégmadarakkal.

Július-Augusztusban minden szombaton.

Program időtartama: 2 óra
Túra hossza: 7 km
Helyszín: Kölked, Fehér Gólya Múzeum
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival vagy kerékpárral

Részvételi díj: 4000 Ft/7 személyes kenu vagy 2500 Ft/4 személyes kenu + 15000 Ft/csoport szakvezetési díj
Hasznos: Az ár tartalmazza a kenu, az evezők és a mentőmellények bérlését. Javasolt felszerelés: kényelmes, időjáráshoz alkalmazkodó ruházat, cipő, kalap, nap elleni védelem.

Július-Augusztusban minden szombaton:  2-14 éves korig: 1900 Ft/fő, 14 éves kor felett: 2200 Ft/fő.

Információ: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Rittlinger Nikoletta, tel.: 30/846-6020.

3. Szakvezetéses túra lovaskocsival vagy gyalogosan a Nagypartosi tanösvényen

A tanösvény útvonala a fokozottan védett Nagy-rét peremétől a Dunáig vezet. Az ismertető táblák és a szakvezetés segítségével megismerhetjük az ártér működését, ízelítőt kaphatunk az árvizek és az ártéri gazdálkodás összefüggéseiről, őseink életmódjáról. Az útvonal érinti a rekonstruált Belestye-fokot, valamint átvezet az Ásáson átívelő helyreállított kőhídon. Megismerhetjük a nedves réteket, kaszálókat, de az ismertető táblákon helyet kapott a fa lebomlási folyamatának bemutatása is. A tanösvény mentén, Magyarország egyik legnagyobb ártéri legelőjén megtekinthető a ridegtartású, védett és őshonos szürkemarha gulya.

Program időtartama: 2,5 óra
Túra hossza: 5 km
Helyszín: Kölked, Fehér Gólya Múzeum
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival vagy kerékpárral
Részvételi díj: 20 főig: 10000 Ft/csoport, 20 fő felett: 500 Ft/fő (+ Lovaskocsi: kb. 600 Ft/fő)

2013.03.04.